Ajuntament d'Artana

Dimecres, Març 6, 2013 - 16:15
Artana Turística
Elements d'Interès

 

El casc urbà

 

El nucli antic d'Artana bé mereix una tranquila visita. De clar traçat musulmà, amb estrets carrerons que giren i es retorcen des de l'església -probablement antiga mesquita- cap a la part alta, els diferents barris -el Pla, la Foia, el Pardinal, el Crist, etc.- van mostrant els seus encants: antigues cases de parets emblanquinades i finestres amb blavet, carrers empedrats i fresques fonts, precioses vistes sobre el poble i, el més curiós, infinitat d’acolorides capelletes de rajola sobre les parets, repartides pertot arreu i dedicades a diferents sants i Mares de Déu que són, al final, els més vigilants patrons de la vila, cuidant de la població artanenca a la seua quieta manera. Destaquen també al centre històric diverses cases d'estil modernista popular, algunes molt dignes de vore. Una pujada al Calvari i, per als més atrevits, a les restes del castell medieval, posaran la guinda a un relaxat passeig per la història del poble.

 

El Calvari

 

 

 

Des del barri del Pardinal, de tortuosos carrerons i el més antic del poble, es pot pujar fins el Via Crucis que condueix, entre alts i vells xiprers i per les seues diferents estacions, a l'ermita del Crist del Calvari que és, a la vegada, l'estació número XII. La imatge que amaga esta xicoteta ermita de blanques parets és molt estimada per la població d'Artana. De fet, una de les processons més multitudinàries de l'any se celebra ací el primer diumenge després de Pasqua, quan el Crist del Calvari es trasllada al poble per ser retornat, després, a la seua tranquila ermita.

 

 

El Castell

Els i les visitants més valents poden emular als antics reconqueridors cristians en la seua lluita contra els aguerrits defensors musulmans pujant per les costeres que precedeixen a l'antiga fortalesa medieval -però d'ancestral origen romà o, inclús, anterior- d'Artana. Des del Calvari, a poc a poc, es pot accedir al castell per les llomes de la muntanya. Restes de torres, aljubs, fosses i muralles ens esperen juntament amb unes impressionants vistes de la vall, del poble i de la Serra d'Espadà que ens fan entendre l'estratègica situació d'este antic enclavament defensiu.

 

L'església de Sant Joan Baptista

Va ser edificada a finals del segle XIX sobre el solar del temple anterior i ocupa l'espai on, molt probablement, va estar la primigènia mesquita medieval. Tot el temple, culminat en volta de creueria, està sòbriament decorat amb estucs daurats que repeteixen motius florals. Destaca una capella barroca amb pintures i inscripcions exteriors molt interessants. Es poden vore també caps de querubins de principis del s. XX. Conserva atractius llenços dels segles XVII, XVIII i XIX, així com una escultura d'un Crist crucificat de Vicent Castell. Com a dada interessant, el Museu Parroquial allotja una làpida musulmana que es trobava a la mateixa església, amb una inscripció àrab que diu "Aquesta pedra la va alçar el valerós Alí Zobeit. Déu és  Al· là i Mahoma el seu profeta.”

 

Les mines de la Font del Ferro i el seu Museu

Una de les rutes turístiques d'Artana, perfectament senyalitzada, ens porta cap al Conjunt Miner de la Font del Ferro, a uns 4 km del nucli urbà. Es tracta de l'espai miner més extens de la Comunitat Valenciana, amb quasi 5700 metres de cavitats subterrànies. Va ser explotat per a la producció de ferro a partir de limonita des de temps dels romans, també pels musulmans, fins a mitjan segle XX. Va ser llavors quan va viure la seua època de màxima esplendor, però va patir el tancament definitiu en 1963. En dues de les seues 9 bocamines existeixen diversos panells interpretatius que ens expliquen molt gràfica i detalladament des dels ancestrals orígens de l'explotació fins a la seua influència en la societat artanenca del segle XX, passant per les tècniques i eines utilitzades, plànols de les cavitats, etc. Cal esmentar que viu ací la segona colònia de ratpenats més gran d'Espanya, amb més de 23.000 individus. Al poble, per altra part, existeix el Museu de la Mineria.

 

Les Penyes Altes

 

Este és el paratge més impressionant de tots els que es poden visitar a Artana i, sens dubte, un dels punts geològics més destacats de la Serra d'Espadà i de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'unes immenses formacions de roca arenisca que, amb el seu característic color rogenc de tonalitats canviants segons l'hora del dia, s'eleven sobre altíssims penya-segats la presencia dels quals, sobreeixint de la rambla d'Artana, treu la respiració als qui els contemplen. Les Penyes Altes constitueixen, a més, un paisatge amb una gran diversitat de plantes i animals i, alhora, influït per l'activitat humana des de temps immemorials. Una de les rutes turístiques municipals, perfectament senyalitzada, porta fins al paratge travessant pinedes, cims i miradors com el de la Ràpita d'Artana (470 m).

 

La Cova del Tronc

Una de les rutes turístiques senyalitzades arriba fins a la cavitat natural amb major desenvolupament d'Artana. Pujant per l'ombria de la Serra, primer entre oliveres i, després, per una pineda plena de vegetació mediterrània -brucs, sarses, romers, esparragueres, aladerns, llentiscles, margallons, olivetes, arços negres, ginebres, estepes-, s'arriba a la Cova del Tronc. Els fenòmens de dissolució de la roca calcària han generat, durant segles, esta galeria subterrània que arriba als 67 metres de fondària i més de 450 de recorregut. Com moltes altres coves de la Mediterrània, on natura i cultura es donen la mà, va ser utilitzada com a corral i, hui dia, alberga una important colònia de ratpenats. Com a colofó​​, les vistes de la Plana des del mirador són impressionants.

 

 

Les Oliveres Monumentals 

 

Artana és coneguda per moltes coses, però destaca en gran mesura per l'enorme qualitat del suc d'oliva que ací es produeix. L'or líquid artanenc té, a més, una llarguíssima història per explicar, que es reflecteix perfectament en l'edat i el port de diverses desenes d'oliveres monumentals escampades per tots els secans del terme municipal. Són oliveres que, en molts casos i igual que en altres comarques castellonenques, superen els 1000 anys d'edat i segueixen donant el seu millor fruit. Són monuments vius únics al món, cadascú amb la seua particular silueta, que han vist passar molts dels grans esdeveniments de la nostra Història. Gràcies a una de les rutes turístiques del municipi podem passejar tranquil·lament per diverses de les oliveres més ancianes del poble i aprendre moltes coses sobre la història que ens explicarien si pugueren parlar.

 

 

 

L'ermita de Santa Cristina 

 

És aquest el paratge més popular per als artanencs. Es tracta d'un gran espai compost per una ermita de principis del s. XVIII dedicada a Santa Cristina -patrona de la localitat-, una hostatgeria adossada a l'ermita (hui dia convertida en restaurant), un antic olivar monumental, una verda rambla i una font que ha regat les hortes d'Artana des de, sembla ser, els temps dels iber-romans i a la qual els musulmans van saber treure el màxim rendiment amb la mateixa finalitat. Les suredes que envolten el paratge i la frondosa vegetació de la rambla que les travessa acaben de dotar al conjunt d'una natural harmonia única en tot el terme municipal. Bona part de la població artanenca, i cada vegada major nombre de visitants, participen en la romeria a Santa Cristina la vesprada del 23 de juliol, el dia previ al més important de les festes patronals.

 

-- DESCARREGA Fullet Turístic Valencià

..                                               

 

 

Portal desenrotllat amb Drupal